dinsdag 19 april 2011

Loonstijgingen Duitsland bron van zorg voor de ECB

Uit het oogpunt van de Europese Centrale Bank (ECB) is het goed dat de lonen in Nederland in ieder geval niet harder stijgen dan de inflatie. De ECB let namelijk scherp op de loonontwikkeling.  Als de loonstijgingen hoger uitpakken dan de inflatie, dan sluipt de tijdelijk hogere inflatie (door de gestegen energieprijzen) door in de economie en wordt zo permanent. En dat wil de ECB voorkomen.

Dat in Nederland de loonstijgingen achterblijven bij de inflatie zal de ECB er niet van weerhouden door te gaan met renteverhogingen. De Nederlandse economie is te klein om het eurozone-schip te sturen. Voor Duitsland, de grootste economie van de eurozone, geldt dat niet. Daar is de situatie precies andersom dan in Nederland.

Loon-prijsspiraal

In de Duitse kranten zijn berichten van loonstijgingen van 3 procent en meer schering en inslag de laatste tijd. Zoals de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung onlangs meldde in een artikel, prijkt daar bij de loonstijgingen meestal een 3 voor de komma.

De werkenden in de metaalsector en Volkswagen bijvoorbeeld hebben een loonstijging van 3,2 procent afgedwongen, plus een eenmalige bonus van 500 euro. De ambtenaren krijgen er dit jaar 2,3 procent bij en volgend jaar 2,55 procent extra. Wie in de chemie-industrie werkt, krijgt 4,1 procent meer loon. Loonstijgingen van 4 en zelfs iets meer dan 5 procent zijn ook gezien.

Van die eerste tekenen van de bevreesde loon-prijsspiraal wordt de ECB onrustig van. De centrale bank zal volgens mij de rente, die nu op 1,25 procent staat, blijven verhogen en dit jaar uitluiden op 1,75 of 2 procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten