vrijdag 15 oktober 2010

Nederlands spaargeld in gevaar

‘Nederlandse huishoudens rijker dan ooit’ kopte gisterenavond een bericht op Nu.nl. Door onzekerheid over economische ontwikkeling, baan, loon, aankomende bezuinigingen en huizenmarkt sloegen de Nederlanders in de afgelopen kwartalen massaal aan het sparen. Het spaartegoed van de Nederlandse huishoudens bedraagt inmiddels 290 miljard euro.

Ik had onlangs een interview met een redacteur economie van de GPD-bladen. Hij vroeg me onder andere wat  de Nederlandse huishoudens kunnen doen om de aankomende hoge inflatie te verslaan. Daar zijn veel instrumenten voor, zoals ik beschrijf in mijn boek Het inflatiespook – Waarom de inflatie in Nederland gaat toeslaan en hoe u uw vermogen kunt beschermen. Nog makkelijker is zeggen wat ze niet moeten doen. En dat is sparen.

De spaarrente is laag omdat die sterk afhankelijk is van de rente van de Europese Centrale Bank. Aangezien die rente nog heel lang heel laag zal blijven en de inflatie op zal lopen, betekent dat dat sparen gelijk zal zijn aan het weggooien van het geld. Het is nu al lastig, met een inflatie van 1,6 procent een redelijk renderende spaarrekening te vinden, zonder je geld voor enkele jaren vast te zetten op een deposito.

Uit een overzicht op de site spaarrentes.nl blijkt de hoogste rente iets van 2,6 procent, wat welgeteld 1 procent netto oplevert. Bedenkt daar wel bij dat de fiscus ervan uitgaat dat u 4 procent haalt en daarover belasting heft en dat je grote vraagtekens kunt zetten bij de betrouwbaarheid van die officiële inflatiecijfers.

3 opmerkingen:

  1. hoogste spaarrentes zijn inmiddels gestegen. Volgens http://www.hoogsterente.nl hoogste rente nu 3% (zonder voorwaarden).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Also, I was able to reach him in the baby bassinet quickly when he awoke making it less of a distraction to
    my husbands sleep as he unfortunately had to be up by 4:30 am.
    And enjoy your new baby, your whole life
    has just changed. Check also for features like water- or flame-resistance.


    Here is my web page ... www.inspiredfilmfund.com

    BeantwoordenVerwijderen
  3. The ideal is always to seek blossoms that happen to be locally grown without having to use dangerous pesticides.
    You will also want to decide if the outfit you
    intend to wear is casual or formal or somewhere in between.

    Precious metal clay (PMC) is an ideal material for making jewellery.


    Have a look at my weblog :: http://www.tugranproyecto.com

    BeantwoordenVerwijderen