woensdag 14 mei 2014

De wondere wereld van de statistieken



Statistiek maakt het mogelijk dat je bij een groei van 3,2 procent van de Amerikaanse economie en 0,8 procent in de eurozone toch kunt zeggen: gelijk spel! 
 
Je kunt een macro-economisch cijfer, zoals bbp groei of inflatie, rapporteren als groei ten opzichte van een kwartaal eerder, of 112 maanden eerder, maar ook annualized. Als je voor de eerste optie kiest, dan krijg je bijvoorbeeld ‘de economie is gegroeid met 0,5 procent vergeleken met een kwartaal eerder’. Dit is hoe de Europese statistici rapporten over economische groei.

Hun Amerikaanse collega’s zijn nogal dol op het zogeheten annualizeren van cijfers. Dat komt erop neer dat je de groei ten opzichte van een kwartaal eerder vermenigvuldigt met 4. Waarom 4? Omdat een jaar vier kwartalen kent. Het cijfer dat je dan leest in de media over de groei van de Amerikaanse economie zegt hoe hard de economie zou groeien als de economie in de volgende drie kwartalen net zo hard zou groeien als in het kwartaal waar het over gaat.

Eigenlijk zou je dus als je weer eens in de Nederlandse kranten leest dat de Amerikaanse economie met bijvoorbeeld  3,2 procent is gegroeid, dat getal ‘3,2’ in je hoofd moeten vervangen door 0,8 (3,2/4). Dat is de groei gepresenteerd op de Europese manier. Of, als het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de Nederlandse economie met 0,8 procent is gegroeid, je tegen je Amerikaanse kennissen kunt opscheppen met ‘zo, onze economie groeit mooi met 3,2 procent’.  

Dit verschil in hoe de statistici aan de twee kanten van de Atlantische Oceaan cijfers over economische groei rapporten, betekent dat als de Amerikaanse economie precies even hard zou zijn gegroeid als de economie van de eurozone, wij, zoals gezegd, op de site van de Eurostat zouden lezen dat de groei 0,5 procent is geweest. Op de Amerikaanse zustersite lezen we echter dat de Amerikaanse economie met 2 procent (0,5 x 4) is gegroeid. Beide zijn, statistisch gesproken, toegelaten, de Europese methode is niet meer juist dan de Amerikaanse of andersom.

Wat wél een beetje vreemd is, is dat de Amerikanen, als ze bekend maken hoe hoog de inflatie in de Verenigde Staten is geweest in een maand, níet annualizeren maar gewoon melden hoeveel de prijzen zijn gestegen vergeleken met een maand eerder. Als dat bijvoorbeeld 0,2 procent is, zoals in maart dit jaar, dan zou dat, geannualizeerd, 2,4 procent zijn, namelijk 0,2 x 12. Bij 0,5 procent inflatie in een maand, zou dat geannualizeerd 6 procent zijn.

Misschien is dat wel de reden waarom cijfers over bbp-groei wel en die over inflatie niet geannualiseerd worden. We willen allemaal dat de economie hard groeit en inflatie laag is. Door de groeicijfers wel en de inflatiecijfers niet te annualizeren, lijkt de groei hoger dan die is en de inflatie lager. Mooi toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten