dinsdag 13 mei 2014

Te veel vrije markt dé crisisoorzaak?



Het is verkiezingstijd en dan, meer dan ooit, roepen politici en kandidaten heel wat en halen ook uit naar hun tegenstanders. Zo zou volgens de lijsttrekker van de PvdA de VVD ´de vrije markt alle ruimte´ geven. Daarmee laat de VVD zien ´geen lessen te hebben getrokken uit de crisis.´

De oplossing is dan blijkbaar minder vrije markt, wat gewoon een andere manier is om te zeggen ´meer overheid´. Dat kun je goed of slecht vinden – persoonlijk ben ik voor een kleinere overheid – maar dat is subjectief en dit stuk gaat daar niet over.

Wel wil ik nader ingaan op de bewering dat alle ruimte die me aan de vrije markt heeft gegeven de crisis veroorzaakt heeft. Als we daaronder verstaan dat de financiële sector in loop der tijd allerlei toezichtregels versoepeld of zelfs afgeschaft zag worden, waardoor de banken zo een beetje alles konden doen, dan deel ik die mening volledig. Ik voel niet veel voor veel regels – ik kom uit een land waar de economie centraal werd geleid en gelooft u mij, het werkt niet, het is níet efficiënt – maar met betrekking tot de banken weer wel. Waarom? Omdat ze cruciaal zijn in de moderne economieën. Zonder strenge toezichtregels is de economie voor banken een casino waar ze alleen maar kunnen winnen. Pakt hun gok goed uit, dan stromen de winsten binnen en pakt het allemaal onverhoopt verkeerd uit, dan redt de overheid de banken vanwege de net genoemde cruciale rol. Dat stelsel hoort niet in mijn ogen. 

Maar even terug naar de vrije markten en met name één soort banken, de centrale banken. Ik houd me al ruim een decennium met de centrale banken bezig. Centrale banken zijn in de kern een hele vreemde eend in de vrije markt bijt. Zij bepalen namelijk op een Sovjet-achtige manier, namelijk per decreet, de prijs van het geld, de rente. Daarmee beïnvloeden ze alle poriën van de economie!

In de afgelopen decennia vonden we het prima dat van alles en nog wat geprivatiseerd werd omdat dat efficiënter zou zijn, maar de rente laten bepalen door de markt, dát moet vreemd genoemd centraal, per decreet geregeld worden. Overigens, de besturen van de centrale banken die de prijs van het geld bepalen, bestaan uit mannen en vrouwen (af en toe dan) die nauwelijks te ontslaan zijn en nauwelijks verantwoording afleggen voor hun daden. Hoe dat met de democratie te rijmen is, daar ben ik nog steeds niet uit.

Die centrale banken bepalen dus de rente. In de eurozone gaat de Europese Centrale Bank (ECB) daarover en daarvoor deed in feite de Duitse Bundesbank dat voor een groot deel van Europa. Een goede stelregel is dat als de reële rente (dat is de nominale rente, zeg maar de rente die de ECB vaststelt, verminderd met de inflatie) negatief is, een centrale bank vol gas geeft, economie hard en uiteindelijk te hard rijdt en na enige tijd uit de bocht vliegt.

Die korte termijn reële rente is sinds begin jaren negentig in de eurozone (zeer) negatief. Alleen tussen de zomer van 2006 en begin 2008 is die licht positief geweest. Gezien de hele geschiedenis ervan zeg ik: dat ging zeer waarschijnlijk per ongeluk.

Bijna alle economen zijn het erover eens dat er zich allerlei onevenwichtigheden (denk aan hoge schulden bij de huishoudens en overheden) opgebouwd hebben in de Westerse economieën in loop der tijd door de structureel te lage rente. Anders gezegd: structureel te lage rente is de kern van het probleem waar we nu al ruim vijf jaar mee worstelen. En die rente wordt bepaald door de centrale banken dus, op een Sovjet-achtige manier: de vrije markten hebben er niets, maar dan ook helemaal niets, mee te maken. Vreemd, om dan te roepen dat meer overheid dé oplossing is.Mijn mening is dat de centrale banken juist onze economieën veel schade toebrengen, wat ik uiteen heb gezet in mijn boek Geldmoord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten