zaterdag 1 juni 2013

Europeanen: laag of niet, inflatie is een ‘zeer groot probleem’



De inflatie in de eurozone is de afgelopen maanden, soms behoorlijk, gedaald. Neem de eurozone: bedroeg de geldontwaarding in september vorig jaar 2,6 procent, in mei stegen de prijzen met slechts 1,4 procent.  

Overigens, sinds de herfst van 2009 zijn de prijzen wel behoorlijk gestegen, van -0,9 procent naar 3 procent eind vorig jaar. Dat was iets wat volgens veel economen niet zou gebeuren want inflatie loopt niet op als economie niet of nauwelijks groeit volgens de redenering van die economen. En economie van de eurozone is sinds 2009 nauwelijks gegroeid. Toch zijn de prijzen veel hoger. Maar dat even ter zijde.

‘Zeer groot probleem’

Het gaat mij om het volgende. Onlangs las ik een rapport over resultaten van een uitgebreide enquête onder de Europeanen. Een van de vragen was wat de inwoners van verschillende landen als een ‘zeer groot probleem’ ervaren. 

Zeven van de tien Fransen en Spanjaarden, 84 procent van de Italianen en maar liefst 94 procent van de Grieken noemen inflatie als een ‘zeer groot probleem’. 

Dat oogt vreemd: in Griekenland is volgens de officiële cijfers sprake van deflatie (de prijzen dalen daar met 0,6 procent) en de inflatie in zowel Spanje als Italië ligt maar net iets boven de 1 procent. Die in Frankrijk ligt zelfs daaronder.

Kloof

In Duitsland, hét land met anti-inflatie genen, bedroeg het percentage van de ondervraagden die inflatie als een zeer groot probleem ervaren, slechts 31 procent. Daar is wel een belangrijke kanttekening bij de plaatsen: mensen neigen inflatie niet als een potentieel gevaar te zien wanneer het economisch goed gaat. En tot voor kort ging het in Duitsland niet alleen goed, maar zelfs uitstekend. 

In een volgende editie zal het percentage Duitsers dat inflatie als een ‘zeer groot probleem’ ervaart dan ook zeer waarschijnlijk veel hoger liggen.

Dat veel Europeanen inflatie als een zeer groot probleem zien terwijl die daalt en historisch bezien alles behalve hoog is, betekent op zijn minst twee dingen.

Ondanks die gedaalde inflatie, maken veel mensen zich zorgen over prijsstijgingen. En dat op zijn beurt betekent dat ook dalende inflatie de stemming onder de Europeanen niet (veel) positiever maakt.

In de tweede plaats bevestigt dit nog eens dat er een grote kloof bestaat tussen de officiële inflatiecijfers en wat de mensen ervaren dat de inflatie is.

Meten is niet weten

Dit heeft natuurlijk ermee te maken dat vooral die goederen en diensten die we vaak aanschaffen, duurder worden waardoor er perceptie ontstaat dat de prijzen van alles fors stijgen.

Maar voor een belangrijk deel ligt het er ook aan dat veel uitgaven van mensen simpelweg buiten de berekening van de officiële inflatie vallen. Stijging van het eigen risico in de zorg en verhoging van de zorgpremies (of verder uitkleden van het basispakket, wat hetzelfde is want ook als de premie niet stijgt, je krijgt er minder voor terug en is er feitelijk sprake van duurder geworden zorg) om maar iets te noemen, tellen niet mee wanneer het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland bijvoorbeeld de inflatie in Nederland berekent.

2 opmerkingen:

  1. Als je een recentelijk vorbeeld wilt hebben van een land met hoge inflatie moet je naar Argentinie kijken!! 25% op jaarbasis...alhoewel de regering van Cristina Kirchner echter stug volhoudt dat het niet meer is als 10%....tevens wordt er ook met de boeken gesjoemeld,maar dat is weer een ander verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "De" inflatie bestaat niet. Er is groei van de geldhoeveelheid door QE (heimelijk door ECB en open door Fed en BoJ) en er is sprake van prijsschommelingen op basis van vraag en aanbod en productverbeteringen etc. Het gemiddeld productenmandje bestaat ook niet. Wat voor de (ook niet bestaande) gemiddelde burger geldt is dat hij kijkt naar zijn vrij besteedbaar inkomen na belastingen. Voedsel, energie en vaste lasten als zorg, huur of hypotheek vormen daarbij de hoofdmoot van de uitgaven. Gaat 1 van deze kostenposten omhoog dan is al gauw het inkomen sneller op dan de maand voorbij. Geen wonder dat mensen dan "de inflatie" als veel hoger ervaren. Statistiek wordt helaas vaak misbruikt om mensen te misleiden; het inflatiecijfer is daar een van de beste voorbeelden van!

    BeantwoordenVerwijderen