donderdag 23 mei 2013

Waarom er wel degelijk sprake is van geldmoord in 2 grafiekenEen van de zaken waar ik in mijn boek Geldmoord op in ga, en dé reden om te spreken van een geldmoord, is de invloed van technologische vooruitgang en globalisering op inflatie.

Globalisering, technologische vooruitgang en vrijhandel leiden onder meer ertoe dat productie, transport  en handel efficiënter, sneller en goedkoper worden. Ook stijgt de arbeidsproductiviteit, wat een extra bron is van neerwaartse druk op de prijzen. Zo bezien moet de combinatie van globalisering, toenemende vrijhandel en technologische vooruitgang leiden tot prijsdalingen.

Dat is inderdaad wat we hebben gezien eind 19de eeuw. In de grafiek hieronder is duidelijk te zien dat de prijzen in Nederland tussen 1880 en begin 20ste eeuw zijn gedaald, wat voor een enorme stijging van de welvaart zorgde. Immers, de koopkracht va de gulden nam elk jaar toe. Aan het einde van die periode stijgen de prijzen weer: per saldo bedroeg de inflatie tussen 1880 en 1914 0 procent.
  

Het verschil tussen die periode en de moderne periode van globalisering, vrijhandel en technologische vooruitgang, kon nauwelijks groter zijn.

Ondanks ongekende technologische vooruitgang, globalisering en vrijhandel zijn de prijzen jaar in jaar uit alleen maar gestegen.  De grafiek hieronder, waar de Nederlandse inflatie (index) te zien is voor de periode 1980 – 2010 spreekt boekdelen. Waar de inflatie tussen 1880 en 1914 0 procent bedroeg, komt die tussen 1980 en nu op ruim 100 procent uit!
  De twee era’s verschillen in slechts enkele opzichten van elkaar. Eind 19de eeuw was er geen fiat geld, geld vastgekoppeld aan vertrouwen in de uitgever ervan namelijk de centrale bank, maar goudstandaard. En de moderne centrale banken – die de rentes manipuleren en met het reguleren van de geldhoeveelheid de waarde van het geld bepalen - waren er toen niet.

De afgelopen decennia deden de centrale banken hun uiterste best – en doen nog steeds hun best – de prijzen aan te jagen. Ze hielden daartoe de rentes structureel te laag. De centrale banken hebben de prijsdalingen die het gevolg van globalisering hadden moeten zijn dus niet per ongeluk voorkomen. Dat gebeurde heel koelbloedig, met voorbedachten rade. Dat is de reden waarom we in mijn ogen gerust mogen spreken van een geldmoord. 

1 opmerking:

  1. Hello there, just became aware of your blog through
    Google, and found that it's really informative. I'm gonna watch out for brussels.
    I'll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

    My blog http://www.ifejant.org.pe

    BeantwoordenVerwijderen