donderdag 6 juni 2013

Psst…stagflatie is gearriveerd



De inflatie in Nederland is in mei gestegen naar 2,8 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend. 

Medio mei meldde hetzelfde CBS dat de Nederlandse economie in de eerste drie maanden van dit jaar gekrompen is met 0,1 procent (ten opzichte van een kwartaal eerder, vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar bedroeg de krimp 1,7 procent).

Dat is het derde kwartaal op rij waarin de economie krimpt. Sinds zomer vorig jaar verkeert Nederland dus in een recessie.  De consumptie neemt af, net als de investeringen en de werkloosheid neemt toe.

Maar het is niet alleen recessie waarmee we te maken hebben! Nemen we die twee berichten samen, dan is er geen andere conclusie mogelijk dan dat Nederland met stagflatie te maken heeft.

Stagflatie, een samentrekking van ‘stagnatie’ en ‘inflatie’, is een situatie waarin de economie stagneert (check) en de inflatie stijgt (check).

Die combinatie van krimp en stijgende prijzen teisterde het Westen in de jaren zeventig langdurig. Toen kwam het als een complete verrassing omdat bijna alle economen dachten dat die combinatie onmogelijk was. De gangbare redenering was dat bij economische krimp de vraag naar goederen en diensten zakt en daardoor de prijzen dalen.

1 opmerking:

  1. Beste Edin,
    Maak onderscheid tussen inflatie als gevolg van geldgroei en de prijsstijgingen. Was er in de jaren 70 niet zoveel geld bijgedrukt dan waren prijzen waarschijnlijk wel gedaald. Inflatie is dan altijd een keuze van de centrale banken; de prijs wordt dan op de markt bepaald. En die is relatief tov andere goederen. Zodat dalen en stijgen mogelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen