donderdag 18 augustus 2011

Inflatie in de eurozone daalt in juli, maar...

Volgens de recente cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, is de jaarlijkse inflatie in de eurozone in juli uitgekomen op 2,5 procent. Dat is iets lager dan de geldontwaarding in juni, van 2,7 procent.

Vergeleken met een jaar eerder zijn de prijzen in Ierland het minst gestegen, namelijk met 1 procent. In het jongste euroland, Estland, stegen de prijzen gemiddeld met 5,3 procent. In Nederland kwam de inflatie uit op 2,9 procent, iets boven het gemiddelde van de eurozone.

Wie naar de prijsontwikkeling ten opzichte van vorige maand kijkt, ziet dat de prijzen zijn gedaald met 0,6 procent. In 14 van de 17 eurolanden zijn de prijzen gedaald vergeleken met een maand eerder. De grootste daling vond plaats in Cyprus, 1,9 procent.

De prijsdaling in juli vergeleken met juni komt vooral doordat de prijzen van kleding flink zijn gezakt, met ruim 14 procent. Dat komt doordat in veel landen juli de maand van grote uitverkoop is in kledingzaken.

Daarnaast is een verandering in de rekenwijze in Italiƫ een belangrijke factor die de inflatie in dat land, statistisch gezien, omlaag heeft gedrukt. Aangezien Italiƫ de derde grootste economie van de eurozone is, heeft dat ook neerwaartse invloed gehad op het inflatiecijfer voor de hele muntunie.

Vandaar dat de inflatiedaling in juli eerder een tijdelijke factor is dan een trendbreuk. De geldontwaarding lijkt de komende maanden weer toe te nemen en te stijgen richting 3 procent.

O, ja en die prijsdaling in juli vergeleken met juni dit jaar, is dat een voorbode van deflatie? Ik denk het niet en voor uitleg waarom ik daar zo over denk, verwijs ik naar een blog uit 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten