dinsdag 8 april 2014

Exit euro, welkom terug gulden?

"Buiten de EU is Nederland weer in staat om de economische en monetaire politiek af te stemmen op onze eigen noden." Zo begint punt 6 van het verkiezingsprogramma van de PVV voor de Europese verkiezingen 2014. Het was het woord 'weer' waarover ik als monetair econoom en liefhebber van (monetaire) geschiedenis viel.

In zijn bestaan was de gulden bijna altijd ergens aan gekoppeld: goud, zilver, dollar of de Duitse mark. Daardoor voerde Nederland slechts sporadisch in de afgelopen eeuwen een (semi)autonoom monetair beleid. En telkens wanneer dat gebeurde, waren de gevolgen desastreus: de gulden zakte fors in waarde tegenover de voor Nederland belangrijke Duitse mark en de Nederlanders kregen de rekening gepresenteerd in de vorm van hoge inflatie.

Het is natuurlijk mogelijk dat Nederland nu wél succesvol zou zijn. Maar…Sinds begin jaren tachtig hebben we de gulden vastgeklonken aan de munt van onze belangrijkste handelspartner, de Duitse mark. Onze kleine economie had dat in een wereld die snel globaliseerde, nodig. Die koppeling betekende in feite dat de Duitse centrale bank onze rente en de koers van de gulden bepaalde. Onze monetaire soevereiniteit duurde een kwartiertje, zoals Wim Duisenberg, een ex-President van De Nederlandsche Bank, ooit zei.

Monetair beleid 'op onze eigen noden' afstemmen betekent dus voor Nederland onvermijdelijk de gulden koppelen aan de Duitse munt. Maar als Nederland de euro zou afschaffen terwijl de rest ermee doorgaat, en die kans is zeer groot aangezien Duitsland luid en duidelijk laat weten én merken de euro te willen redden, zou de euro de Duitse munt zijn. De gulden zou dus vastgeklonken worden aan de munt die we net het land uitgegooid hebben! De Nederlandse monetaire soevereiniteit zou toenemen…van 0 naar maximaal 15 minuten, zo niet minder.

Elk euroland en elke politieke partij heeft het volste recht ervoor te pleiten uit de euro te stappen en terug te keren naar zijn oude munt. Echter, als hét argument daarvoor is dat Nederland weer een eigen monetair beleid kan voeren, dan is het goed te weten dat Nederland dat in het verleden slechts sporadisch deed én daar slechte ervaringen mee heeft. PVV, haal het woordje 'weer' uit het zesde punt van het verkiezingsprogramma weg, want nu is het argument simpelweg onjuist.

Deze column is eerder verschenen in dagblad Metro op 4 april 2014. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten