dinsdag 1 april 2014

Een permanent noodfonds, de euro kan er niet zonder



Is de euro levensvatbaar of niet? Dat is waarschijnlijk het belangrijkste gespreksonderwerp onder (monetair) economen, beleidsmakers en anderen die geïnteresseerd zijn in monetaire en politieke onderwerpen. Van het antwoord op die vraag hangt veel af, zoals wel of niet de zwakke eurolanden helpen, wel of niet een bankenunie in Europa opzetten etc. 

Ik vrees dat de huidige euro op termijn niet levensvatbaar is. Met andere woorden, dat het niet de vraag is óf maar wanneer en door welke aanleiding de eurozone uit elkaar zal vallen. Zie voor mijn redenering dit stuk.

Wat ik rondom de discussie over de euro vreemd vond en vreemd blijf vinden, is dat de euro blijkbaar een permanent noodfonds nodig heeft om te overleven. Laat het even inwerken: een PERMANENT noodfonds.

Ik vat dat op dat als de munt géén permanent noodfonds zou hebben, die het dus niet zou redden. Wat dan weer een nieuwe vraag opwerpt namelijk of het de moeite, en de kosten, waard is de euro, die blijkbaar niet normaal kan functioneren, te redden?

Anders gesteld: hoe lang zijn en zullen de Europeanen bereid zijn de euro aan de apparaten te houden en wanneer komt het moment dat ze besluiten het uit-knop te gebruiken? Want een munt die een permanent noodfonds nodig heeft om te blijven bestaan, dat is hetzelfde als iemand die in coma ligt en kunstmatig in leven gehouden wordt. De familie komt vroeg of laat voor de vraag te staan apparaten aan te houden of uit te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten