dinsdag 29 januari 2013

Is het ergste van de crisis achter de rug?



Het is de laatste tijd schering en inslag. Ik heb het over de vele Europese politici en beleidsmakers die roepen dat het ergste van de crisis voorbij is. Ik snap heel goed dat ze dat zeggen. 

Ten eerste, de laatste tijd zijn er tekenen die in die richting wijzen. De rentes van Spanje en Italië zijn behoorlijk gedaald, om maar wat te noemen. De euro, de munt die op de intensive care ligt, wordt met de dag sterker en sterker ten opzichte van de dollar (het duurde niet lang voordat er politici opstonden die te melden hadden dat de euro té sterk werd). Ten tweede is het natuurlijk zo dat positief nieuws nou eenmaal beter valt bij het electoraat dat bezuinigingsmoe is.

Het Grote Lenen
Maar is het wel reëel? In mijn ogen niet. In mijn ogen is de periode die ik het Grote Lenen noem (begonnen in 1971, zie ook de grafiek onder dit stuk), voorbij. Dat is een behoorlijke verandering van de economische maar ook politieke omgeving – waaraan ik veel aandacht besteed in Geldmoord – een verandering die veel meer gevolgen zal hebben dan een jaar diepe recessie (2009) en enkele jaren van lage groei of milde recessie.

Wij moeten accepteren dat het Grote Lenen voorbij is en dat het tijdperk van het aflossen van schulden begint. Aangezien op grote schaal lenen voor een groot deel van de economische groei zorgde in de decennia vóór 2008, betekent dat dat we moeten accepteren dat de economische groei op zijn minst de komende jaren zeer laag zal zijn, met constant recessiegevaar. Persoonlijk verwacht ik ook hoge inflatie in de toekomst.

En die zeer lage economische groei heeft onder meer heel wat gevolgen voor overheidsfinanciën. Anders gezegd: de overheden in het Westen moeten accepteren dat ze hun uitgaven structureel en behoorlijk moeten terugschroeven, wat weer betekent dat grote groepen in de samenleving geraakt zullen worden.  

Verergeren

Zolang we dus niet accepteren dat een uitzonderlijke economische periode – want dat is de periode sinds 1971 wel – zijn we gedoemd maatregelen te nemen die de crisis eerder zullen verdiepen dan oplossen. Een goed voorbeeld is het opkopen van staatsobligaties door de centrale banken en verder ophopen van schulden bij de overheden.

Dus is het ergste achter de rug? Is de crisis bijna voorbij? Hoewel het, zoals gezegd, heel goed te begrijpen is waarom veel politici en beleidsmakers dat vertellen, is de werkelijkheid veel eerder dat de crisis eigenlijk pas begonnen is.

Het grote lenen is voor de overheden begonnen begin jaren 70, zoals te zien is hier aan het voorbeeld van de Verenigde Staten 

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten