dinsdag 15 januari 2013

Luister naar wat Bernanke níet zegt



Wanneer een centrale bankier spreekt, is het de zaak zeer goed te luisteren. En vaak gaat het ook nog om wat ze NIET zeggen. Neem de legendarische voorzitter van de Fed, Paul Volcker. In zijn optreden in het Amerikaanse parlement in 1979 (dat zijn benoeming moest goedkeuren) vroeg een parlementariër hem of Volcker van plan was de rente te verhogen.  

Volcker antwoordde dat ‘er geen bewijs is om te stellen dat de economie lijdt onder een tekort aan geld’. Op het eerste gezicht een nietszeggende antwoord, maar in werkelijkheid was het zo helder als het maar kon. 

De Amerikaanse economie draaide toen niet, dat was voor iedereen duidelijk. Als Volcker dan zegt dat de economie niet lijdt aan geldtekort, dan zegt hij in feite dat het euvel te véél geld is. 

Erg, erger, ergst

Iets soortgelijks gebeurde eerder deze week, bij een toespraak en Q&A van Ben Bernanke, de huidige baas van de Fed. Op een vraag uit de zaal, antwoordde hij dat ‘het ergste wat de Fed kan doen, is de rente te vroeg te verhogen.’ Omdat het zo belangrijk, hier is ie nog een keer: ‘het ergste wat de Fed kan doen, is de rente te vroeg verhogen’. 

Als dat het ergste is, dan zal Bernanke er dus alleen aan doen dat te voorkomen. Hoe voorkom je dat je als centrale bank de rente te vroeg verhoogt? Precies, door die dan maar liever te láát te verhogen. En wat is ‘te laat’? Dat is, zoals ik uitvoerig behandel in mijn boek Geldmoord (inmiddels de derde druk), als de inflatie aanzienlijk hoger ís en niet hoger dréigt te worden.

Inflatie hoger

Dit, dat de centrale banken zelfs met de beste wil van de wereld, te laat zullen ingrijpen, is één van de belangrijkste argumenten waarom de inflatie de komende jaren aanzienlijk hoger zal zijn dan we gewend zijn. 

Hoe hoog de inflatie in mijn ogen zal worden, vanaf wanneer en waarom de centrale banken te laat zullen zijn, daar zijn tientallen pagina’s in Geldmoord aan gewijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten