vrijdag 9 november 2012

Geldcriminelen in Utrecht



In het Geldmuseum in Utrecht is sinds kort de gezinstentoonstelling ‘Snel geld’ te bezoeken. De tentoonstelling heeft als doel te tonen hoe geldcriminelen zoals vervalsers, te werk gaan. De moderne varianten, zoals skimmen en phishing, krijgen ook aandacht. 

Maar ook iemand die nooit slachtoffer is geweest van skimmen of phishing, is beroofd. Zelfs al wordt u nooit daar slachtoffer van: u bent en wordt wel beroofd.

De koopkracht van uw geld daalt namelijk jaar in jaar uit. Vaak is die jaarlijkse daling niet alarmerend, 2 procent per jaar bijvoorbeeld, maar in iets meer dan tien jaar tijd komt dat neer op een verlies van koopkracht van bijna een kwart! Het is hetzelfde als wanneer uw bank om de tien jaar een kwart van uw spaartegoed zou afboeken van uw saldo.

Hoeveel schade zelfs milde, nauwelijks merkbare inflatie per jaar kan aanrichten, heb ik uitvoerig omschreven in mijn net verschenen boek ‘Geldmoord:hoe de centrale banken ons geld vernietigen’ (in hard copy en als e-boek verkrijgbaar). In dat boek laat ik ook zien dat die daling van de koopkracht van ons geld van de afgelopen eeuw qua omvang nooit eerder vertoond is en ook hoogst ongebruikelijk is.  

De inflatie klimt gestaag sinds medio 2009. Toen daalden de prijzen in de eurozone, lidstaten van de Europese Unie die de euro gebruiken, licht. Inmiddels stijgen de prijzen in de eurozone met ruim 2,5 procent. In Nederland bedraagt de geldontwaarding zelfs 2,9 procent of, afhankelijk van de gebruikte rekenwijze, ruim 3 procent. 

Er zijn analisten en economen die de komende jaren (forse) prijsdalingen voorzien. Deflatie wordt dat ook wel genoemd. Daartegenover staan economen die juist (enorme) prijsstijgingen verwachten de komende jaren. Ik behoor tot die laatste groep en heb mijn vrees voor stijgende inflatie in de toekomst onderbouwd in ‘Geldmoord'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten