Dat massaal geld drukken is koren op de molen van iedereen die hoge inflatie verwacht de komende jaren en de ECB als schuldige daarvoor ziet. Ik vrees ook dat de jaren, zo niet decennia, die voor ons liggen gekenmerkt zullen worden door een veel hogere inflatie dan we gewend zijn sinds het begin van de jaren tachtig, zoals ik uitvoerig beschreven heb in ´Het inflatiespook´.
Maar het recente besluit van de ECB heeft bij mij niet alle hoop dat Europa zeer hoge inflatie in de toekomst de grond ingeboord. Sterker nog, de kans is toegenomen dat de Europa er relatief goed vanaf zal komen tijdens de Grote Inflatie die ons te wachten staat.
Waarom? In de eerste plaats omdat de ECB niet lukraak staatsobligaties gaat kopen. De bank heeft duidelijk gesteld het kopen van Italiaans en Spaans overheidspapier, op beperkte schaal blijkt uit de marktgegevens, niet ongelimiteerd te zullen doen. Er is dus geen sprake van een open einde regeling.
De steun van de ECB is slechts tijdelijk van aard, als overbrugging totdat het EFSF-fonds geactiveerd wordt en geconditioneerd op het doorvoeren van behoorlijke hervormingen in Italië en Spanje. Let op, niet alleen bezuinigingen maar ook hervormingen, zoals het flexibeler maken van de arbeidsmarkt. Dit met als doel de groei op termijn te stimuleren. In dit opzicht past het besluit van de ECB prima binnen haar taak als hoedster van de euro.
In de tweede plaats heeft de onenigheid binnen het bestuur van de ECB over die aankopen, een gunstig neveneffect gehad. De haviken binnen het bestuur, die tegen aankopen zijn en zeer gekant zijn tegen inflatie, zullen in ruil voor hun instemming met de tijdelijke overbruggingsactie bewerkstelligd hebben dat de ECB de rente nu niet bij eerste de beste tegenslag op economisch gebied gaat verlagen. Dat is een uitstekend resultaat van de anti-inflatie fractie. Zoals altijd binnen het bestuur van de ECB is het geven en nemen.
Aan de andere kant van de oceaan maakt de Fed zich bereid opnieuw de geldpersen aan te zetten. De officiële rente is er al bijna 0%. Voor de Britse centrale bank geldt hetzelfde. Alleen de ECB zorgt ervoor dat ze de andere kant op roeit.
Met als gevolg dat wanneer de wereldeconomie overspoeld wordt door een inflatie-tsunami, de eurozone er relatief goed vanaf zal komen. Zich helemaal onttrekken aan de Grote Inflatie zal in de sterk geglobaliseerde wereldeconomie niet mogelijk zijn. Maar de schade minimaliseren wel. Met dank aan de ECB en vooral voorzitter Jean-Claude Trichet.
De scheidende voorzitter heeft uiterst kundig en sluw geopereerd door eerst van Duitsland en Frankrijk af te dwingen dat het Europese noodfonds in september geratificeerd en geïmplementeerd wordt, de regeringen van Italië en Spanje dat zij de beloofde budgettaire en structurele hervormingen zullen doorvoeren en de verzekering van het bestuur van de ECB te bewerkstelligen dat het opkopen van Italiaanse en Spaanse staatsobligaties van (zeer) tijdelijk aard is en geen consequenties mag hebben voor prijsstabiliteit in de eurozone.
Hoe zit het nu met ons spaargeld, als de ECB nu eens failliet gaat? of dat de euro toch gaat vallen, wat gebeurt er dan met spaargeld.
BeantwoordenVerwijderenIs het verstandig het geld van de banken te halen, en naar een niet euro land te gaan brengen. Of in een kluisje van de bank? Of kan je daat dan ook niet meer bij, als alles gaat klappen. Uw advies graag,Alvast bedankt.
Als de ECB failliet zou gaan of geconfronteerd zou worden met grote verliezen, dan moeten de aandeelhouders kapitaal bijstorten. De aandeelhouders van de ECB zijn de nationale centrale banken zoals DNB (die 3,9% van de aandelen van de ECB heeft).
BeantwoordenVerwijderenAls de euro valt, dan gebeurt er in principe niets met het spaargeld, het zou dan slechts uitgedrukt worden in een nieuwe munt (er moet altijd een munt zijn).
Wat wel of niet verstandig is te doen, dus van de bank halen of niet, is een afweging die een ieder voor zich moet maken en ik kan in dat opzicht niet adviseren.
Wel of niet naar een niet-euroland geld brengen is ook een afweging die een ieder voor zich moet maken. Het komt er dan aan op risicoperceptie, wat er in plaats van de euro zou komen, treden er alleen een of meerdere landen uit de euro...kortom te veel variabelen om daar met zekerheid iets te kunnen zeggen.
De ervaring van de afgelopen maanden, lees bewegingen op de valutamarkten, leert dat de vraag naar niet-euro munten zoals de frnak, krona of zloty, wel gestegen is.