vrijdag 20 mei 2011

Winstwaarschuwingen, wen er maar aan

Wie ooit in New York geweest is, is vast en zeker een GAP-winkel binnen geweest om een leuk kledingstuk voor het thuisfront te kopen. De kledinggigant heeft, zoals veel andere bedrijven, de afgelopen tijd veel last gehad van de gestegen grondstoffen. In het geval van GAP speelde vooral de flink duurdere katoen een rol.
In reactie daarop heeft GAP de prijzen van zijn broeken, t-shirts en andere kledingstukken verhoogd. Maar het bedrijf was niet bij machte dat voldoende te doen. Ondanks de genoemde prijsverhogingen zijn de kosten sterker gestegen. Het gevolg: vandaag heeft GAP de winstprognose voor dit jaar verlaagd. 

Ik denk dat er nog veel meer bedrijven de komende tijd met winstwaarschuwingen zullen komen. Regelmatige bezoekers van deze site en abonnees op mijn gratis maandelijkse nieuwsbrief weten dat ik al enige tijd beleggers waarschuw dat de winsten eraan zullen gaan als gevolg van de toegenomen inflatie. Precies om de reden die de GAP aangeeft: heel veel bedrijven zijn simpelweg niet in staat hun prijzen zodanig te verhogen dat de winstmarge gelijk blijft.

Lonen bijten ook

Het feit dat een bedrijf als GAP een belangrijk deel - in dit geval 27 procent - van zijn productie al uitbesteed heeft aan China, helpt niet veel. Daar stijgen volgens het bedrijf namelijk de lonen heel hard, ook al iets wat de winstmarge raakt.

De laatste tijd leest u in de media waarschijnlijk wat artikelen dat de grondstoffenprijzen gedaald zijn de afgelopen weken en dat daardoor de inflatie wel omlaag zal gaan. Dat de grondstoffenprijzen gedaald zijn, is waar. Zoals ik echter al eerder op deze blog geschreven heb, moet u er echter rekening mee houden dat de inflatie de komende maanden verder zal stijgen, door de manier waarop die berekend wordt (zie het eerdere artikel daarover).

Waar beleggers ook rekening mee moeten houden is dat de stijging van de grondstoffenprijzen van het afgelopen jaar met een vertraging de winstmarges van bedrijven beïnvloedt. Het duurt enige tijd voordat bedrijven nieuwe contracten maken met de leveranciers. Het is pas op dat moment dat de duurdere grondstoffen echt beginnen te bijten.

Contract

Aangezien veel contracten vaak een keer per jaar vernieuwd worden, kan het dus best gebeuren dat de bedrijven de hogere grondstoffenprijzen voor hun kiezen krijgen terwijl die inmiddels gedaald zijn (op de middellange termijn voorzie ik, zoals ik uitvoerig in mijn boek Het inflatiespook besproken heb, een verdere stijging ervan).

Bovendien  hebben veel bedrijven met de loonkostenstijgingen in China te maken, een component die niet zo cyclisch is als de grondstoffen: de loonkosten stijgen namelijk en hard ook.

2 opmerkingen:

  1. Zo veel sterke uitspraken over stijgende lonen en winstwaarschuwingen zonder referenties. De enige verwijzingen in de tekst zijn naar eigen publicaties. Teleurstellend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Winstinflatie...

    Een erkende inflatiebron (naast bijvoorbeeld looninflatie of een dalende ruilvoet)is: winstinflatie. Wanneer de winstmarges hoger worden, dan stijgen de prijzen. De lager wordende winstmarges van geven aan dat we nu minder inflatie hebben omdat de winstmarges lager worden, zoals we eerst hogere inflatie hadden omdat de winstmarges hoger werden. that's the real world.

    Overigens dalen de huizenprijzen steeds sneller, in Nederland en schijnen de prijzen op de aandelenmarkt ook al wat lager te zijn dan enige tijd terug. Asset-deflatie! Daarnaast is de Europ natuurlijk fors gestegen, de laatste tijd, wat ook een deflatoir effect heeft.

    Puntje bij paaltje: de economische wetenschap ontbeert een duidelijke theorie en definitie van de inflatie. De huidige consumentenprijsindex is een waardevolle maatstaf, maar zoals de naam al zegt geen indicator van het algemene prijspeil. Zelfs de BBP-deflator is dat niet (de expenditure deflator van de BEA in de VS komt er nog het dichtste bij, maar ook daar wordt geen rekening gehouden met asset inflatie).

    Mooi grafiekje van Krugman, trouwens:

    http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/05/23/supercore-wonkish/

    Merijn Knibbe

    BeantwoordenVerwijderen