dinsdag 17 mei 2011

Centrale banken moeten op de schop

Na de zegen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is geen twijfel meer mogelijk: de Italiaan Mario Draghi wordt binnenkort voorgedragen om later dit jaar de nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB) te worden. Een voordracht die met de steun van Merkel een formaliteit is. Het zal echter geen goed besluit zijn van Europese beleidsmakers en de eurozone zal daar in de toekomst een hoge prijs voor betalen.

De echte reden is niet dat Draghi een Italiaan is, zoals hier en daar veelvuldig gesuggereerd wordt. Het zit veel dieper waardoor de gevolgen voor de eurozone op termijn ook veel ernstiger kunnen zijn. De afgelopen tijd heeft Draghi zich veelvuldig in de media willen profileren als een centrale bankier met een Duits DNA met een afkeer van inflatie. Maar dat is een spel om het Duitse publiek voor zich te winnen.

Draghi is alles behalve een Duitsachtige centrale bankier. Draghi is academisch gevormd in de Angelsaksische traditie van het prestigieuze Amerikaanse MIT. En hij heeft gewerkt bij Goldman Sachs in de Londense City. Dat verklaart waarom de Angelsaksische media nu zo lovend over hem zijn. Daartegenover staan de voormalige presidenten van de Duitse Bundesbank en de ECB-presidenten Duisenberg en Trichet, die juist in de continentaal-Europese traditie zijn opgeleid en het handhaven van prijsstabiliteit als de enige doelstelling beschouwden.

Daarnaast is Draghi reeds jarenlang voorzitter van de Financial Stability Board, die de taak heeft de financiële stabiliteit te bevorderen en bewaken in de wereld. Onlangs heeft Europa een nieuwe instelling gekregen, de European Systemic Risk Board, die nauw verbonden is met de ECB en gebruik moet maken van de monetaire instrumenten van de ECB. Dat gaat een probleem geven.

Zijn Angelsaksische opleiding, zijn nauwe verbondenheid met de financiële wereld en zijn sterke voorkeur voor financiële stabiliteit maken de kans zeer groot dat als het puntje bij paaltje komt, Draghi voorrang zal geven aan financiële stabiliteit boven monetaire stabiliteit in de EU en de eurozone. Aangezien de ECB slechts over één wapen beschikt, namelijk de rente, betekent dat in feite dat de rente de financiële stabiliteit zal dienen. Voor een centrale bank is dat de verkeerde keuze. De rente moet volgens het mandaat van de ECB altijd ingezet worden om de inflatie laag te houden en nergens anders voor. Dát is de reden waarom de keuze voor Draghi gevaarlijk is.

De schade van zijn aanstaande benoeming zal zich niet alleen beperken tot de eurozone. Tot nu toe voerde de Federal Reserve een veel slechter beleid dan de ECB en de wereld heeft er alle belang bij dat die centrale bank meer op de ECB gaat lijken. Wat er nu lijkt te gebeuren is juist het tegenovergestelde. Dat betekent dat de inflatie in de eurozone op lange termijn zal oplopen.

Dit artikel is verschenen op 16 mei 2011 in Het Financieele Dagblad en is tevens te vinden op http://www.sylvestereijffinger.com/ 

2 opmerkingen:

  1. Tu quoque, Lucas?

    Zelfs Lucas heeft nu het begrip "liquiditeitscrisis" ontdekt en verdedigt Bernanke:

    http://www.minneapolisfed.org/publications_papers/pub_display.cfm?id=4661

    en als je het artikel goed leest, dan heeft hij het niet over een crisis - maar over de oude, vertrouwde "liquidity trap". Aardig hoezeer neo-klassieke economen hun standpunten veranderen als ze ontdekken dat geld niet neutraal is.

    Maar dat terzijde. Belangrijker is dat gebrek aan monetaire stabiliteit de werkloosheid in de EU binnen korte tijd weer zal doen oplopen - een veel groter probleem dan de inflatie, op dit moment. Lees ook:

    http://www.nber.org/papers/w16893 van Reinhart en Sbrancia, dat aangeeft hoezeer de na-oorlogse inflatie een zegen is geweest bij het aflossen van de ondraaglijke schulden die het gevolg waren van WO II. ten koste van de credieuren, natuurlijk, maar daardoor kon de economie wel eindelijk weer gaan groeien, na 1929, zodat de na-oorlogse welvaart tot stand kon komen.

    Merijn Knibbe

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat echt een zegen voor de wereld zal zijn, meneer Knibbe, is als dit frauduleuze & op schuld gebaseerde dollarsysteem ten einde komt en er eindelijk weer wordt teruggegrepen naar een 'hard money systeem'. Elk ongedekte munt zal uiteindelijk naar zijn intrinsieke waarde terugkeren, namelijk NUL. Daarmee worden honderden miljoenen mensen het slachtoffer van compleet wanbeleid door overheden en (centrale) bankiers, die met 1 druk op de knop nieuwe 'digitale non-welvaart' creëren.

    Een ieder die nu nog geloof blijft houden in dollars, euro's, yens of ponden: de schulden gaan via mega-inflatie worden weggesaneerd en u bent de 'bag holder'.

    BeantwoordenVerwijderen