maandag 20 mei 2013

Stop met demoniseren van bankiers, richt u op de ware schuldigen!



Mervyn King, de vertrekkende baas van de Britse centrale bank, zei onlangs in een afscheidsinterview dat men moet stoppen met het demoniseren van bankiers voor hun rol in de huidige crisis. 

Ik kon het niet meer eens zijn met de man! Hebben bankiers zich roekeloos gedragen de afgelopen decennia? Ja. Zijn ze te gretig geweest? Ja. Hebben ze de rest van de samenleving allerlei producten verkocht terwijl ze vaak wisten dat mensen er niets aan hadden en zeker niet nodig hadden? Ja. Hebben zij veel te veel risico genomen, zie de leverage van banken vlak voor de crisis? Ja. Hebben ze zich verrijkt? Ja.

De echte schuldige
 
Maar dit is allemaal van secundair belang. De echte vragen zijn: waarom konden bankiers zich roekeloos gedragen? Waarom konden zij ongestraft al die gevaarlijke en onnodige financiële producten verkocht hebben? Waarom konden ze zo veel risico’s nemen dat we nu in een enorme crisis zitten? Het antwoord, volgens mij, op al die vragen is: omdat de centrale banken dat mogelijk hebben gemaakt en de misstanden gedoogd hebben.

De centrale banken hebben de deuren voor al die misstanden wijd open gezet, een proces dat begonnen is decennia geleden. Dus, ja, ik ben heet he-le-maal eens met King: stop met demoniseren van bankiers, richt je op de échte schuldigen: de centrale banken.

Wie weet misschien zonder het te weten, maar King zegt eigenlijk hetzelfde wanneer hij stelt dat “het geen probleem van individuen was, maar een falen van het systeem. We hebben met zijn allen het bankensysteem te groot laten worden, we hebben de banken teveel status en maatschappelijk aanzien aangemeten en het systeem onvoldoende gereguleerd.” In het centrum van al die ontwikkelingen vinden we de centrale banken.

Daarom: bovenop elk kantoor van elke centrale bank in de wereld en op elk bankbiljet moet in duidelijk leesbare letters staan: centrale banken maken meer kapot dan je lief is.

2 opmerkingen:

  1. Ik kan me niet voorstellen dan Ronald Reagan en Margret Thatcher op het idee kwamen... Maar wat denk jij eigenlijk van het idee van Ellen Brown? en William K. Black? http://publicbankinginstitute.org/ Nationaliseren dan maar? Oh, te laat. EU... Groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schuldigen hier aanwijzen is niet een kwestie van "of...of", maar van "en...en".
    De een reed door het rood en de ander schreef geen bon uit!

    BeantwoordenVerwijderen