zondag 20 november 2011

Buitenhof (20 nov 2011) en pensioenen

Zondag 12:00. Zoals altijd is er dan een uitzending van het Buitenhof. Afgelopen zondag schoof onder meer Angelien Kemna, hoofd beleggingen van pensioenuitvoerder APG (en daarmee hoofd beleggingen van een van de grootste institutionele beleggers ter wereld) aan. In het kader van volledigheid moet ik melden dat Kemna en ondergetekende lid zijn van de Monetaire Kring, een beleidsforum van universitaire hoogleraren en hogere ambtenaren van de centrale bank, het Ministerie van Financiën, banken, pensioenfondsen en andere financiële instituties. In de dagen voor de genoemde uitzending had ik de kans gehad met de redactie van Buitenhof te sparren over dat gesprek, als voorbereiding.

In het heldere en duidelijke interview, te danken aan een goede interviewer en de manier van spreken en uitzonderlijke kunde van Kemna, zei de laatst genoemde onder meer dat de Nederlandse pensioenfondsen de komende jaren sterke rendementen zullen blijven halen op hun beleggingen. "In de afgelopen 20 jaar hebben we rendementen van gemiddeld 6 tot 7 procent per jaar gehaald. Ik verwacht niet dat er een wereldwijde economische dip komt en denk dat we in de komende jaren vergelijkbare rendementen zullen halen”, aldus Kemna exact.
Dat was een kans voor de interviewer om tot een vervolgvraag te stellen. Waarom?


Omdat Kemna mijns inziens daar wel erg kort door de bocht gaat. Je hoeft namelijk geen wereldwijde economische krimp te verwachten om de rendementen op de financiële markten omlaag te zien gaan de komende jaren.

De afgelopen twee decennia zat op de financiële markten alles mee: de inflatie was laag en de economische groei – om zomaar twee van vele relevante gebieden te noemen – was elk jaar weer hoger. Die almaar hogere economische groei was te danken – en dat is hopelijk voor een ieder nu zeer duidelijk – aan het feit dat iedereen massaal geld leende om dat vervolgens uit te geven.
Nu dat deel van de groei wegvalt (mensen willen schulden afbouwen omdat die te hoog zijn en ook meer sparen want de zekerheden van de waarde van je huis en de pensioen blijken helemaal geen zekerheden te zijn, om van baanzekerheid nog maar te zwijgen) ligt een periode van lage tot zeer lage groei in het verschiet.

Dat is geen wereldwijde dip, maar op de financiële markten zal het, vergeleken met de laatste twee decennia, wel degelijk zo aanvoelen. Anders gezegd, als het gemiddelde rendement 6 a 7 procent behaald werd in een perfecte omgeving, hoe groot is de kans dat in een veel minder gunstig klimaat hetzelfde resultaat behaald zal worden, jaar in jaar uit? Ik zou er niet zomaar van uit gaan.

Het woord schulden is al gevallen in dit stuk. (Te) Hoge schulden is ook iets waar bijna alle Westerse overheden ook mee te maken hebben. Omdat bedrijven, die volgens Kemna hun zaken op orde hebben, bedreigd worden omdat dat voor anderen niet geldt. Het is volgens Kemna dan ook van groot belang dat de schuldencrisis wordt opgelost.

Dat is nou juist waar Europa maar ook de VS, niet in slagen. Sterker nog, de problemen zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden en verergeren verder. Het einde van de tunnel is bij lange na niet in zicht. Met alle, negatieve natuurlijk, gevolgen op aandelenkoersen en dus verwachte rendementen.

Kortom, er had ingegaan moeten worden op de kans op die even hoge rendementen (die cruciaal zijn voor onze pensioenen) als in de afgelopen twintig jaar, met al deze structurele ontwikkelingen in het achterhoofd. Dat is helaas niet gebeurd.

De kans op een rendement van 6 a 7 procent per jaar (let op, geen garantie maar de kans) in wat een veel guurdere omgeving zal zijn op de financiële markten, zou toenemen als pensioenfondsen meer risico’s zouden nemen. Maar dat is nou net wat ze van de leden en de toezichthouder niet mogen doen. Sterker nog, ze moeten als het even kan minder risico’s nemen.

Aangezien we ook niet willen dat de pensioenuitkeringen lager worden en we ook niet meer premie willen betalen, vragen wij daarmee als samenleving van pensioenfondsen  iets wat niet kan, namelijk meer rendement zonder meer risico te lopen.
Mijn conclusie is dat het pensioenprobleem in Nederland bij lange na niet opgelost aan het worden is. Voor een echte oplossing zal er iets moeten wijken, waarbij ‘ iets’  of de hoogte van de premie is of de hoogte van de uitkering (nominaal) of dat de pensioenfondsen meer risico’s mogen nemen.

Het gesprek ging verder ook over onder meer de lage rente en hoe schadelijk dat wel niet is voor pensioenfondsen. Ik heb hier al eerder geschreven dat de discussie toespitsen op de rekenrente afleidt van de veel grotere en structurele problemen van de Nederlandse pensioenfondsen.

Die rente gaat stijgen, zoals ik aanstaande woensdag op een congres zal betogen, en als dat het grootste probleem van de Nederlandse pensioenfondsen is, dan lost het probleem zich de komende jaren heel snel op.

En dan heb ik het nog niet gehad over de steeds groter wordende kans op torenhoge inflatie in de toekomst en de invloed daarvan op onze pensioenen.

2 opmerkingen:

  1. Beste Edin,

    Ik vind dat het APG bijzonder slecht heeft gepresteerd zeker laatste 3/4 jaar. Als je ziet hoe het goud en zilver zijn gestegen de laatste 11 jaar dan kan ik niet anders concluderen dat het pensioenfonds heeft lopen te slapen. Daar komt nog bij dat de waarde van de Euro steeds minder koopkracht vertoond, dus waar halen ze dat rendement zgn vandaan. Ja inderdaad papieren winsten in het mooie cirus van het fiat systeem. Het is beter om maar tot de kern van de zaak door te dringen en je kan dan niets anders concluderen dat ons centraal banksysteem met de overheid in een pact zit, een zgn kartel. De overheid krijgt gratis onbeperkt geld en de banken mogen geld uit het niets creeren en er rente voor vragen, het volk is veroordeelt tot belastings slaaf en inflatie is er altijd verzekerd. Ik hoor graag je reactie,

    mvg

    Pieter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Of APG goed of slecht heeft gepresteerd is natuurlijk belangrijk maar in deze discussie van secundair belang vind ik. Waar het om gaat is dat het veel beter zou zijn voor pensioenfondsen te praten, denken etc in reele termen (dus excl. infatie) ipv nominale termen (is incl inflatie). Zoals ik probeer te betogen keer op keer is de periode van prijsstabiliteit achter de rug, wij gaan een tijdperk in van hoge inflatie.
    Over de rol van de centrale banken in dezen kun je hele boeken vol schrijven. Zij voeren geen goed beleid m.i.

    BeantwoordenVerwijderen